Tove Jansson

Tove Marika Jansson (9.8.1914 — 27.6.2001) oli suomenruotsalainen kirjailija, taidemaalari, filosofian kunniatohtori, pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija, joka tunnetaan parhaiten muumihahmojen luojana. Vuonna 2014 vietettiin Tove Janssonin 100-vuotisjuhlaa.

Tove Jansson syntyi 9.8.1914 kuvanveistäjä Viktor Janssonin ja taiteilija Signe Hammarsten Janssonin esikoisena. Lapsuudestaan asti Tove vietti kesiä saaristossa. Saariston luonto ja tunnelma olivat hänelle tärkeitä koko elämän ajan ja se näkyy myös muumitarinoissa. Ensimmäinen muumikirja Muumit ja suuri tuhotulva ilmestyi vuonna 1945. Ennen kirjoja muumihahmo esiintyi Janssonin Garm-aikakauslehteen tekemissä karikatyyreissä eräänlaisena signeerauksena, joka usein kommentoi kuvan aihetta.

Tove Jansson tunnetaan myös taidemaalarina. 1930-luvulla hän opiskeli taidetta Suomessa ja ulkomailla. Hän asetti maalauksiaan ahkerasti näytteille yksin ja yhdessä muiden kanssa koko uransa ajan. Samalla kehittyivät muumit ja Muumilaakso taiteilijan rinnalla. Vuonna 1954 alkoi muumien kansainvälinen menestys. Associated Press Englannista pyysi muumeja seikkailemaan aikuisille tarkoitettuun sarjakuvaan The Evening News -lehteen. Sarjakuva ilmestyi 1954 – 1975. Tove piirsi sitä vuoteen 1959 saakka, jonka jälkeen hänen veljensä Lars Jansson jatkoi työtä. 1960-luvulta lähtien muumit ovat olleet tuttuja myös televisiosta. Viimeinen muumiromaani, Muumilaakson marraskuu, ilmestyi vuonna 1970.


 … Kirjailijan ammatti on yksinäinen, mutta ei huono ammatti: ehkä kirjailija voi lohduttaa, kaikesta huolimatta. Olla avoin ja jättää avoimeksi – myös lukijalle. ’Kaikki on hyvin epävarmaa ja juuri se tekee minut levolliseksi’ sanoo Tuu-tikki Taikatalvi-kirjassa. Niin se on. Luova epävarmuus – siitä käy tie eteenpäin.Resa med Tove (Schildts), Bo Carpelan, s. 227-228. Pieksämäki 2001.

Tove Jansson ja Muumikirjat

Tove Jansson on kirjoittanut ja kuvittanut yhteensä kahdeksan muumiromaania, yhden muuminovellikirjan, kolme kuvakirjaa sekä laatinut tekstin kuvakirjaan Outo vieras Muumitalossa.


Ensimmäinen muumikirja Småtrollen och den stora översvämningen julkaistiin loppuvuodesta 1945. Tämän kirjan suomenkielistä versiota, Muumit ja suuri tuhotulva, saatiin odottaa aina vuoteen 1991 asti. Ensimmäinen suomenkielinen muumikirja oli kuvakirja Kuinkas sitten kävikään? ja se julkaistiin vuonna 1952. Viimeinenkin oli kuvakirja, Outo vieras muumitalossa (1980).

Tove Jansson on tunnetuimpia kirjailijoitamme. Muumikirjoja on käännetty yli 40 kielelle. Tove Jansson tunnetaan maailmalla myös muumisarjakuvien luojana. Ny Tid -lehden sivuilla muumit seikkailivat jo 1947-48 sekä lontoolaisessa The Evening News -lehdessä 1954-59. Muumisarjakuvia on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle, miljoonille lukijoille.


Ajankohtaista