Tove 100

Taiteilija ja muumien luoja Tove Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlavuotta 2014 vietettiin Tampereella, Suomessa ja maailmalla monin eri tavoin. Tapahtumat kerättiin erityiselle tove100-sivustolle.

Tove Jansson ja Tampereen taidemuseo

Tove Jansson on Tampereen taidemuseon historiassa ja nykyisyydessä merkittävässä asemassa.

Taiteilijan 100-vuotisjuhlavuonna 2014 Ateneumin taidemuseossa avautui näyttely, johon Tampereen taidemuseo on lainannut runsaasti teoksia. Ensimmäiset Toven elämäntyötä laajasti esitelleet näyttelyt järjestettiin Tampereen taidemuseossa vuosina 1994 ja 2002.

Vuonna 1994 juhlittiin Tove Janssonin 80-vuotissyntymäpäivää näyttelyllä, kansainvälisellä konferenssilla ja syntymäpäiväjuhlilla Tampereella. Juhlanäyttelyssä oli 212 teosta: maalauksia, kuvituksia ja muumisarjakuvia. Sarjakuvat olivat tuolloin ensimmäistä kertaa julkisesti esillä.

Vuonna 2002 Tampereen taidemuseo järjesti Toven muistonäyttelyn, jossa esillä olivat myös taiteilijavanhemmat Signe Hammarsten Jansson ja Viktor Jansson. Näyttelyyn liittyi kirja, joka valotti Tove Janssonin elämää ja tuotantoa sekä asiantuntijoiden että ystävän silmin. Näyttely siirtyi Tampereelta Helsingin kaupungin taidemuseoon ja Turkuun Wäinö Aaltosen museoon.

Kaiken tämän alku ajoittuu vuoteen 1986. Silloin Tove Jansson, taidegraafikko Tuulikki Pietilä ja lääk. lis. Pentti Eistola lahjoittivat Tampereen taidemuseolle kokoelman, johon kuului Toven alkuperäisiä kuvituspiirustuksia ja muumitarinoiden innoittamia kolmiulotteisia kuvaelmia. Lahjoituksen ehtona oli saada kokoelma heti näytteille ja sopiva näyttelytila järjestyikin juuri valmistuneen pääkirjasto Metson pohjakerrokseen – jonka olivat suunnitelleet maailmankuulu arkkitehtipari Reima ja Raili Pietilä. Tampereen taidemuseon Muumilaakso oli syntynyt.

 

Ajankohtaista