Muumilaakso

Muumilaakso on kirjailija ja taiteilija Tove Janssonin alkuperäisiä muumiteoksia esittelevä museo. Sen ainutlaatuiseen kokoelmaan kuuluu noin 2000 teosta.

Museo perustuu Tove Janssonin muumikirjoihin. Niitä on käännetty jo yli 40 kielelle. Kirjat viehättävät aikuisia ja lapsia. Tove Janssonin alkuperäiset muumikuvitukset ovat olennainen osa museon tunnelmaa, ja etenkin Tuulikki Pietilän rakentamat kolmiulotteiset kuvaelmat täydentävät mielikuvaamme muumitarinoiden tapahtumista. Kokoelman helmi on sininen viisikerroksinen muumitalo, joka on yhtä omaperäinen kuin sen asukkaat – ja rakentajat Tuulikki Pietilä, Pentti Eistola ja Tove Jansson.

Elämänviisaus, huumori, reipas seikkailumieli ja lämmin ystävällisyys puhuttelevat muumikirjoissa yli kielirajojen. Myös museossa voi aistia tuon tunnelman. Näyttelyä uudistetaan arvostaen Tove Janssonin elämäntyötä.

Muumilaakson kuvagalleria


Seikkaillen kotiin

Seikkaillen kotiin -näyttely kertoo tarinan seikkailusta, matkasta ja kotiin paluusta. Muumilaaksossa sulautuvat arki ja seikkailu, tuttu turvallisuus ja arvaamattomat vaarat. Jokaisella pienimmälläkin olennolla on seikkailunsa niin matkalla maailman myrskyissä kuin oman sisäisen universumin sokkeloissa. Muumilaakson itseoikeutettu päähenkilö on Muumipeikko. Mutta ilman Muumimammaa, Muumipappaa ja muumiperheen kohtaamia tuttuja ja tuntemattomia, ei olisi tarinaakaan kerrottavana… Niin tärkeitä ovat pienimmätkin ötökät Muumilaaksossa.

Näyttelyteokset on valittu museon 2 000 alkuperäisteoksen kokoelmista kolmen teeman mukaisesti; Muumilaakson seikkailijat, Matkalla ja Kotiin. Esillä on lukuisia ennennäkemättömiä teoksia, joista hauraimmat ovat esillä erityisesti valolta suojatussa mustassa huoneessa. Monet teoksista ovat myös lainauskiellossa, joten niitä ei voi nähdä koskaan missään muualla kuin Muumilaaksossa Tampereella.

Kolmiulotteiset ja pikkutarkat muumikuvaelmat ovat tärkeä osa näyttelyä. Näyttelyn helmenä on tietenkin viisikerroksinen Muumitalo, joka jouduttiin varoen purkamaan osiin muuttoa varten. Kuvaelmissa voi melkein kuulla Nuuskamuikkusen soittavan huuliharppuaan ystävilleen heidän istuessa leiritulen ääressä tai aistia levotonta tunnelmaa Merenhuiske-laivan vesillelaskussa. Tiloissa on myös Muumitalon salia mukaileva lukunurkkaus kristallikruunuinen. Sohvalla istuen voi tutustua vaikka Tove Janssonin muumikirjoihin.

Ajankohtaista